Zichy Mihály emlékkiállítás a Tbiliszi Nemzeti Parlamenti Könyvtárban (2016. március 11.)

 

 

2016. március 11-én Zichy Mihály festő, grafikus halálának 110. évfordulója alkalmából a Nagykövetség a Parlamenti Könyvtárral közösen képkiállítást szervezett. A kiállítás elemeit elsősorban a híres grúz költő, Shota Rustaveli „Tigrisbőrös Lovag” című nemzeti eposzához készített Zichy-illusztrációk képezték.

A kiállítást megelőzően Szabó Sándor nagykövet David Usupashvili parlamenti elnök, Gigi Gigiadze külügyminiszter-helyettes, Giorgi Kekelidze könyvtár igazgató, Fridon Sakvarelidze parlamenti képviselő és Zaal Abashidze, a „Manuscript” Intézet igazgatója jelenlétében megkoszorúzta az Április 9-e Parkban lévő Zichy-szobrot. Az eseményen a média képviselői is jelen voltak.

A nagyköveti nyitóbeszédet követően a parlamenti elnök és a Könyvtár igazgatója méltatta a mintegy százfős hallgatóság előtt a festő-grafikus munkásságát, a magyar-grúz kapcsolatokban játszott, ma is tiszteletet kiváltó szerepét. Az eseményen a kormány, a kulturális és az irodalmi élet, valamint a sajtó, továbbá a Diplomáciai Testület képviselői voltak jelen.

A kiállítást és a koszorúzási ceremóniát nagy médiaérdeklődés kísérte. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 300 EUR összeggel támogatatta az eseményt.