2023. július 27-én az örményországi, Abovyan városában található Abovyan City Stadionban helyi idő szerint 19:00 órai kezdettel kerül megrendezésre az Alashkert–DVSC Európa Konferencia Liga (EKL) selejtező első mérkőzése.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésre szóló jegyek beszerzésében, árának visszatérítésében nem tud segítséget nyújtani.

Örményországba magyar állampolgár érvényes útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 

Közlekedés

  • A mérkőzés helyszínéül szolgáló stadion:
    • címe:    12 Nairyan Street, Abovyan, Örményország

Megközelítés

A stadion Jereván városközpontjától 16,3 km-re található, autóval és taxival mintegy 30 perc alatt megközelíthető. Javasoljuk, hogy amennyivel taxival közelítik meg a sportlétesítményt, előzetesen egyeztessék le a fuvar árát a vezetővel a későbbi incidensek és túlárazások elkerülése végett.

Tömegközlekedési eszközzel való megközelítésről nincs ismeretünk.

Hasznos információk a közúti közlekedéssel kapcsolatban:

Örményországban a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják az örmény hatóságok. A magyar jogosítvány használatához szükséges annak angol nyelvű fordítása.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók.

A közlekedési kultúra az európaitól eltérő, agresszívebb, ezért a mérkőzésre látogató szurkolók számára csak abban az esetben javasoljuk személygépkocsi bérlését, amennyiben sokévnyi, külföldi utakat is magában foglaló vezetési tapasztalattal rendelkeznek.

Közbiztonság

Jereván közbiztonsága alapvetően jó, nem jellemzőek a külföldi turistákat érő inzultusok. Javasoljuk azonban szem előtt tartani, hogy Örményországgal ugyan tavaly decemberben helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok, ugyanakkor a 2012-ben hazánk által Azerbajdzsánnak átadott „azeri baltás gyilkos” ügye a mai napig több örmény számára érzékeny pont, nem elképzelhetetlen, hogy ha megtudják, hogy Magyarországról érkeztek a szurkolók, felmerül ez a rendkívül kényes téma, fokozottan javasoljuk az ilyen esetek mellőzését.

Segélykérő telefonszámok:

  • Általános segélyhívó számok: 
    • 102 (rendőrség)
    • 112

Pénzváltás, fizetés:

Örményország hivatalos fizetőeszköze az örmény dram. Javasolt Eurót vagy dollárt hozni, azt átváltani a helyi fizetőeszközre. Javasolt körültekintőnek lenni az utcai, sokszor jóval kedvezőbb nem hivatalos váltók helyett bankokban dramot váltani.

Egyéb tudnivalók:

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat, a következő linken: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ormenyorszag  

Teendők útlevél, személyi igazolvány ellopása, elvesztése esetén:

Amennyiben ellopják vagy elveszíti útlevelét, személyi igazolványát, azt jelentse be a rendőrségen, ahol kérésére kötelesek felvenni egy olyan jegyzőkönyvet, amelyben szerepel az útlevél, személyi igazolvány ellopásának ill. elvesztésének ténye, körülményei, személyes adatai. Amennyiben ez a hazautazás meghiúsulásával járna, úgy a tbiliszi konzuli szolgálattal kell felvenni a kapcsolatot, a lentebb megadott elérhetőségeken.

Egészségügyi ellátás:

Biztosítás kötése feltétlenül javasolt az utazást megelőzően.

 

Az örmény kórházi ellátás sok esetben körülményes, sokan panaszkodnak a nem megfelelő higéniás körülményekre, a hosszas várakozásra, a nem segítőkész munkatársakra.

 

Szükség esetén javasoljuk magánegészségügyi intézmény igénybe vételét, pl. Armenia Republican Medical Center, vagy Best Life Armenian-Japanese Medical Center melyek ugyan jelentősen drágábbak, ugyanakkor az ellátás ezekben az intézményekben közelebb áll az európai normákhoz.

 

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is szereplő, következő linken: https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Fontos, hogy Magyarországnak Örményországban nincs nagykövetsége, tbiliszi külképviseletünk látja el az örményországi esetleges konzuli ügyek intézését. A mérkőzés helyszínén Mikecz Gábor misszióvezető-helyettes, konzul kint lesz, probléma esetén kérjük vele felvenni a kapcsolatot.  Nagykövetségének elérhetőségei:

  • Cím: 83 Lvovi str., Tbiliszi
  • +995 322 399 008 (A nagykövetség munkaidőben, 10:00 és 18:00 között hívható vezetékes száma)
  • Ügyeleti vészhívó: +995 595 580 777  (kizárólag vészhelyzet esetén, a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
  • E-mail: Consulate.TBS@mfa.gov.hu

A konzul elkérhetőségei: