„Cinema Holding” szervezésében április 14-én tartották meg a „Saul fia” Oscar díjas magyar film premier előtti vetítését. A szakmai közönségnek szánt rendezvényre külön meghívást kapott a magyar és az izraeli nagykövet.

Jelen voltak a georgiai zsidó közösségek és a Diplomáciai Testület képviselői, valamint a Külügy-, illetve a Kulturális Minisztérium tisztségviselői is.

A filmvetítést Szabó Sándor nagykövet beszéde előzte meg. Méltatta a film szakmai-művészi egyediségét, a magyar filmtörténelemben játszott kiemelt szerepét. Emlékeztetett az elmúlt év során, a magyar IHRA-Elnökség alatt a kormány által tett nemzetközi erőfeszítésekre az antiszemitizmus és a Holocaust-tagadás elleni küzdelem, valamint a tolerancia erősítése területén.

Az izraeli nagykövet szólt az antiszemitizmus ellen folytatott magyar-izraeli együttműködés fontosságáról; köszönetet mondott a magyar filmalkotásért, amely segíthet a világtörténelem egyik legsötétebb eseményének feldolgozásában.

A filmbemutatót széles médiaérdeklődés övezte. A helyi online és nyomtatott sajtó részletesen beszámol Nemes Jeles László magyar rendező kiváló alkotásáról és a rangos díjakról, amelyekkel jutalmazták, kiemelve ezek közül a legjobb idegen nyelvű film kategóriában kapott Oscar-díjat.